Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
11.3MB

Matematički maturalac

Iza nas je jedno dulje razdoblje prilagodbe učitelja i učenika u kombiniranju tradicionalne i online nastave. Svjedočili smo naglim prelascima na online nastavu, snalazili se u tome kako što efikasnije provesti samu nastavu, kako postići aktivnu prisutnost učenika na online nastavi, potom kako provesti kvalitetno vrednovanje. Većina nas je iskušala mnoge medije, alate i komunikacijske tehnologije te odabrala upravo one koji su se najbolje mogli iskoristiti u nastavi. Negdje usput sve je izraženije postajalo umijeće da se učenike motivira na aktivno učenje, da ih se uključi u proces učenja i poučavanja, da se osluhnu njihove potrebe za interakcijom sa svojim vršnjacima. Na tragu toga, tri učiteljice matematike odlučile smo svojim sedmašima uskraćenima za maturalno putovanje omogućiti online druženje s vršnjacima iz drugih škola na nastavi matematike. Ovaj mali projekt nazvale smo Matematički maturalac i izveden je kroz tri online susreta. Cilj nam je bio prije svega povezati učenike iz različitih škola, uključiti ih kao aktivne istraživače i izlagače, pozvati ih na suradnju putem videokonferencije i nekih digitalnih alata. Pokazat ćemo na koji su način u odabranim digitalnim alatima učenici s učiteljicama pripremali i prezentirali odabrane matematičke teme, u kojim su alatima sakupljeni radovi učenika, kako smo ih digitalno pratile i usmjeravale u radu. Pri tome ćemo prezentirati prednosti (i nedostatke) zoom-a, wakeleta, Padleta, Swaya i Canve i prikazati izvorne rezultate našega rada. Sve što ćemo prikazati primjenjivo je na bilo kojem predmetu osnovne i srednje škole u tradicionalnoj i online nastavi.

Autor(i):

Marica Brzica
OŠ Visoka Split
Croatia
Marica Brzica je profesorica matematike i informatike. U osnovnoj školi Visoka radi od 2016. godine, trenutno kao učiteljica matematike i informatike, u zvanju učitelj mentor. Aktivna je sudionica u eTwinning projektima, u Erasmus projektima kao i u nizu školskih projekata. Od početka rada Centra izvrsnosti SDŽ sudjeluje aktivno kao mentor, od ove školske godine je član Stručnog povjerenstva CI iz matematike (CIM). Članica je Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz matematike. Zadnje dvije godine je dopredsjednica Splitskog matematičkog društva. Profesionalni razvoj bazira na uporabi digitalne tehnologije u nastavi i na promicanju njenih pozitivnih utjecaja na razvoj učeničkih digitalnih kompetencija. Svoje znanje i iskustvo rado dijeli sa kolegama u zbornici te na stručnim skupovima različite razine. Od ove godine nosi titulu Wakelet ambasadora, MIE Master Trainer-a, MIE Expert-a i BookCreator Certified Autor-a.

Ksenija Gačal
III. osnovna škola Čakovec
Croatia
Ksenija Gačal je učiteljica matematike u osnovnoj školi gotovo 23 godine, od čega posljednjih 13 godina radi u III. osnovnoj školi Čakovec. 2015. g. stječe zvanje učitelj mentor, a 2019. učitelj savjetnik. Redovito izvodi dodatnu nastavu matematike i priprema učenike za razna natjecanja, pojedinačna i ekipna. Članica je Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz matematike. Redovito se stručno usavršava putem online edukacija i edukacija na županijskim i državnim skupovima, ali i međunarodnim strukturiranim tečajevima. Dosadašnjih godina se uključivala kao predavač na edukacijama na lokalnoj razini. Uvijek nastoji pratiti pozitivne trendove u obrazovanju vezano uz uporabu digitalne tehnologije u svrhu unaprjeđenja nastave i suradničkog učenja. Trenutno u svojoj školi vodi projekt „Ojačaj me digitalno“. Posljednjih godina aktivno se uključuje u eTwinning i Erasmus projekte. Osobita strast su joj projekti na školskoj, međuškolskoj i međunarodnoj razini koji imaju svrhu popularizirati matematiku među učenicima, a uključuju i razvoj digitalnih vještina kod učenika i učitelja.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC