Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
9.5MB

“Did someone blink?”

Dana 22. siječnja 2010. godine američka blogerica azijskog podrijetla Joz Wang napisala je na svom blogu nakon što je kupila digitalni fotoaparat Nikon Coolpix S630 - No, I did not blink...I’m just Asian. Naime, svaki put kad bi nasmijana obitelj stala ispred objektiva na zaslonu je zasvijetlila poruka „Did someone blink?” Današnje brojke su zastrašujuće: • čak 80% djevojčica u dobi do 13 godina koristi neku od aplikacija za uređivanje svojih selfija • 2/3 tinejdžerica između 10 i 17 godina prije objave na društvenim mrežama izmijenile su ili sakrile barem jednu stvar koja im se na njihovom izgledu, odnosno tijelu ne sviđa • oko 37% je uvjereno da ne izgledaju dovoljno dobro bez dodatnog uređivanja slika. U vrijeme kad su društveni mediji postali bitan dio svakodnevice, uz pomoć aplikacija i selfie filtera u samo nekoliko poteza prikazujemo se atraktivnijima nego što zapravo jesmo. Svaki filter pomalo posvjetljuje i ujednačuje lice i bez obzira na sve borbe za različitost jedino je važno biti bijel naglašenih jagodica, punih usnica, čiste kože i minijaturnog nosa - europskih proporcija. Filteri uklanjaju etničke crte lica. Odjednom, sve društvene predrasude smo pomoću tehnologije prebacili iz stvarnog svijeta u virtualni i širom otvorili vrata problemu koji se zove Eurocentrizam koji je u vrlo blizak s rasizmom. Spomenimo i novi poremćaj – Snapchat dysmorphia dijagnosticiran kod pacijenata koji se obraćaju plastičnim kirurzima sa selfie fotografijama obrađenima pomoću filtera zahtijevajući da im izgled bude upravo takav kakav su napravili pomoću Photoshopa, Facetunea, Photo Wondera, Visagea ili CreamCama.

Autor(i):

Snježana Matić
Strukovna škola Sisak
Croatia
U Strukovnoj školi Sisak na poslovima nastavnika matematike i informatike radi preko 20 godina. Dosad je vodila 4 radionice na Cuc -u. Suautor je matematičkih radionica koje su predstavljale školu na Znanstvenom pikniku i Sajmu inovacija (Matematički modni ormar i Stvori matematiku ). Također, dio je tima koji stoji iza projekta Strukovne škole "Zoomaj do .... ".

Sonja Turk
Strukovna škola Sisak
Croatia
Na mjestu nastavnika engleskog i njemačkog u Strukovnoj školi Sisak radi skoro 15-tak godina. Zadužena za vođenje svih društvenih platformi škole. Voditeljica tima koji stoji iza projekta "Zoomaj do ...",projekta koji je učenicima Strukovne škole u goste doveo ugledne, cijenjene i inspirativne predavače iz područja znanosti, psihologije, književnosti i umjetnosti.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC