Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Cijeli program »

Igrifikacija i računalna sigurnost u nastavi

Kriptografija, digitalna forenzika, hakiranje, eksploatacija, sve su to pojmovi koji se usko vežu uz računalnu sigurnost, no osim toga, takvi pojmovi mogu izazvati i interes kod učenika. Računalna sigurnost zadire u najmračnije dijelove moderne tehnologije te omogućuje demistifikaciju apstrakcija iz područja računarstva, koje je stvorila moderna tehnologija. Demistifikacija ovakvih apstrakcija zahtjeva kritičko i kreativno razmišljanje koje može doprinjeti kvaliteti učenja.

Kroz edukaciju o računalnoj sigurnosti, stvorila se velika zajednica koja podržava etičko hakiranje te puzzle-solving zadatke kao možda najbolju i najzanimljiviju metodu edukacije o računalnoj sigurnosti (npr. capture the flag zadaci). Ideja ovog izlaganja je predstaviti puzzle-solving zadatke, kroz teoriju i praksu, kao mogućnost edukacije iz područja računalne sigurnosti. Teorija će obuhvatiti razmišljanja i zaključke dobivene kroz obradu literature na ovu temu, dok će praktični dio obuhvatiti primjere već gotovih sustava koji omogućuju igrifikaciju iz područja računalne sigurnosti. Puzzle-solving zadaci pružaju zanimljiv i zabavan pristup edukaciji o računalnoj sigurnosti.

Također će biti predstavljeni rezultati drugog po redu Hacknite-a u organizaciji Nacionalnog CERT-a i Fer-a gdje se učenici srednjih škola natječu u zadacima puzzle-solving karaktera, iz područja kriptografije, digitalne forenzike, hakiranja i drugih.

Ovo predavanje je namijenjeno nastavnicima informatike, ali i matematike, no i drugim nastavnicima koji u ovakvoj vrsti zadataka vide primjenu u svojoj nastavi i radu s učenicima. Puzzle-solving zadaci su primjenjivi i za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Primjeri će biti predstavljeni na područuju koje obuhvaća računalnu sigurnost, no sam koncept zadataka primjenjiv je i na društvene znanosti.

Autor(i):

Mislav Major
Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET

Zaposlen u CARNET-ovom odjelu za Nacionalni CERT, u Timu za sigurnost usluga i infrastrukture. Diplomirani je stručni specijalist inženjer informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. U CARNET-u obavlja razne poslove iz računalne sigurnosti kao što su penetracijska testiranja, sigurnost računarstva u oblaku, forenzika, red team, blue team, itd... Osim usmjerenosti na tehnički i operativni dio posla, interesira se i za sociloške i psihološke aspekte u području računalne sigurnosti, ali i na području edukacije.

Ciljana skupina polaznika: 

Potrebna predznanja:

Procjena razine predznanja:

Trajanje:

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC