Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
20.1MB

Zanimanja budućnosti: Postani turistički vodič po Svemiru!

Kroz interaktivno predavanje i radionicu polaznici će se upoznati s konkretanim primjerom primjene Scientix materijala u nastavi u suradnji s drugim predmetima i međupredmetnim temama. U prvome dijelu radionice polaznici će proširiti znanje o provođenju STEM-a u nastavi na primjeru radionice za učenike “Postani turistički vodič po svemiru!”. Naime, povezivanjem sadržaja različitih nastavnih predmeta (astronomija, matematika, tehnička kultura, povijest, geografija, informatika) učenici imaju priliku učiti na njima zanimljiv način i time razvijati vještine i kompetencije potrebne za 21. stoljeće. U drugom dijelu radionice predstavit će se Scientix, projekt koji promiče i podržava suradnju nastavnika prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta (STEM) diljem Europe. Polaznici će upoznati Scientixov portal na kojem se nalaze nastavni materijali, rezultati istraživanja, razrađeni projekti, primjeri najboljih praksi u obrazovanju diljem Europe i drugdje.

Autor(i):

Anita Šimac
Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar
Croatia
Anita Šimac, rođena u Londonu, Velika Britanija. Završila je školovanje na odjelu za matematiku na University College London. UCL je jedno od najstarijih sveučilišta u Engleskoj, a danas je prepoznat kao jedno od vodećih svjetskih istraživačkih sveučilišta. Svoja prva radna iskustva stekla je radeći za Exxon Mobil u Londonu. 2008. godine seli se s obitelji u Zadar. 2012. godine pohađa Filozofski fakultet u Zadru, polaže pedagošku grupu predmeta i zapošljava se u OŠ Petra Preradovića. 2020. promovirana je u zvanje Učitelj mentor iz predmeta matematika. Osim redovne nastave bavi se Erasmus projektima, voditeljica je Županisjkog stručnog vijeća matematike za Grad Zadar i ambasdorica je Scientix zajednice od 2016. godine. Voditeljica je Regionalnog Obrazovnog Centra u Zadru, National Geographic Certified Educator, Adobe Creative Educator, aktivan i nagrađivan član eTwinning zajednice. Kao Wakelet ambasador za Hrvatsku drži predavanja u Webučionici za hrvatske kolege, a na međunarodnim webinarima također promovira razne web alate i educira kolege. Sudjeluje na brojnim državnim i međunarodnim konferencijama gdje piše radove i drži predavanja s primjerima dobre prakse u projektnoj nastavi matematike u Hrvatskoj. Aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim projektima iz STEM područja. Od 2018. aktivan je član Microsoftove zajednice, Microsoftov Innovative Education Expert i Master Trainer. S projektnom nastavom želi povezati matematiku s cjeloživotnim učenjem, te kod učenika razviti strast prema znanosti, kreativnosti i istraživanju.

Anita Čorak
Osnovna škola "Dobriša Cesarić", Osijek
Croatia
Anita Čorak, rođena 9.5.1983., završila je školovanje za profesora matematike i informatike na Odjelu za matematiku u Osijeku. Tijekom petnaest godina radnog iskustva bila je zaposlena na poslovima učitelja i matematike i informatike, a u posljednjih osam godina predaje samo matematiku u OŠ „Dobriša Cesarić“ u Osijeku. Od 2016. godine promovirana je u zvanje Učitelj mentor iz predmeta matematika. Aktivna je članica Udruge matematičara Osijek, redoviti predavač na Zimskoj školi matematike u Osijeku – rad s nadarenom djecom. Surađuje s Odjelom za matematiku kao mentor studentima pri izvođenju studentske prakse. U svome radu bila je mentor pripravnicima iz predmeta matematika. Članica je Županijskog povjerenstva za natjecanje iz Matematike. Sudjeluje u raznim projektima škole i ETwinning projektima za koje je dobila Nacionalne i Europske oznake kvalitete. Sudjeluje kao sudionica i predavačica na brojnim stručnim i državnim skupovima i konferencijama. U suradnji sa Školskom knjigom suautor je metodičkog priručnika za učitelje povijesti i matematike te recenzent dodatnih materijala za nastavu matematike. Tijekom 2021. godine imenovana je Scientix ambasadorom te na taj način promovira i provodi STEM aktivnosti u svojoj nastavi i dalje.

Maja Mačinko
Osnovna škola Ivana Cankara, Zagreb
Croatia
Maja Mačinko, učiteljica savjetnica tehničke kulture, završila je Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesora fizike i politehnike. Svoja prva radna iskustva u nastavi stekla je kao učiteljica fizike i tehničke kulture u Istri, dvanaest je godina bila zaposlena u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, a od 2019te radi u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu kao učiteljica tehničke kulture. Preko desetak godina osim redovne nastave bavi se robotikom, automatikom i modelarstvom, autorica je raznih radova i priručnika za učenike i učitelje, dobitnica brojnih nagrada i priznanja iz područja tehničke kulture. Sa kolegama je osnovala i vodi udrugu za promicanje tehničke kulture na području Velike Gorice. Ambasadorica je i akademski član finske mreže HundrED gdje radi na prepoznavanju obrazovnih inovacija koje mijenjaju način učenja naše djece. Također je EU Code Week Leading teacher za Hrvatsku, T4 education ambasador i prva je Hrvatska stipendistica američke ambasade u prestižnom programu IVLP programa u kategoriji Hidden no more: Advancing Woman in STEM fields. Od ove godine imenovana je Scientix ambasadorom te na taj način promovira i provodi STEM aktivnosti u svojoj nastavi i dalje. Od siječnja 2016. urednica je za tehničku kulturu u Školskoj knjizi. Surađivala je na novoj seriji udžbenika i radnih materijalima Svijet tehnike 5.-8. Sudjeluje na brojnim državnim i međunarodnim konferencijama gdje piše radove i drži predavanja s primjerima dobre prakse u nastavi tehničke kulture u Hrvatskoj. Aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim projektima iz STEM područja, a najveći doprinos daje u području uključivanja djevojčica i djevojaka u znanosti.

Tina Marković
CARNET
Croatia
Tina Marković radi na mjestu voditeljice Centara potpore u CARNET-u. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju europskih projekata te u provođenju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj popularizirati primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju te integraciju inovativnih metoda u učenju i poučavanju. Zadnje tri godine vodi projekte Scientix i DOTS(Development of transversal skill in STEM) čiji je cilj popularizacija prirodoslovnih predmeta kod nastavnika osnovnih i srednjih škola te stvaranje zajednice praktičara svih STEM nastavnika u zemljama članicama EU. Članica je i programskog odbora Znanstvenog piknika u kojem CARNET sudjeluje od 2015. godine kao jedan od organizatora. U projektu e-Škole sudjeluje u dijelu koji se bavi opremanjem Regionalnih obrazovnih centara (ROC) u 15 škola odabranih putem javng poziva. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Poslovna informatika. Završila je CARNET-ovu E-learning akademiju i stekla licencu projektnog menadžera.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC