Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »

Znanje je moć, a neznanje je put do znanja

U vrijeme kada se gubi povjerenje u svo znanje koje smo stekli do 21. stoljeća, bitno je zapitati se zašto je do toga došlo. Kada se ispred nas postavi problem, mi se koristimo svojim znanjem i kreativnošću kako bismo ga riješili, ali što se događa kada ne uspijevamo doći do točnog odgovora i kako nam u tome može pomoći jedna tuba?

U današnjem sustavu obrazovanja susrećemo se s hiperprodukcijom odlikaša od kojih se traži i očekuje isključivo reproduciranje točnih rezultata, ali malo tko danas govori o procesima koji nas dovode do spoznaja. Polaznike ove radionice pokušat ćemo podsjetiti na važnost puta kojim se dolazi do rezultata, na važnost prihvaćanja našeg neznanja i na važnost suočavanja s našim neznanjem.

Sudjelovanjem na ovoj radionici podsjetit ćemo se važnosti dihotomije znanja i neznanja, jer jednog bez drugog nema, a ako je znanje moć, neznanje je put do znanja!

Autor(i):

Bojan Markičević
Tvornica Znanosti
Croatia
Bojan Markičević iskusan je facilitator i znanstveni komunikator koji je uključen u STEM obrazovanje kako kroz formalnu tako i neformalnu razinu. Radi kao učitelj fizike u OŠ Velika Mlaka te kao predavač transverzalnih znanstvenih vještina na dodiplomskom studiju "Granice znanosti o živim sustavima" pri Centru za istraživanje i interdisciplinarnost u Parizu u sklopu Sveučilišta Paris Descartes. U međunarodnoj neprofitabilnoj organizaciji Atelier des Jours à Venir radi kao viši savjetnik za znanstvenu edukaciju i komunikaciju. Od 2013. tijekom dvije godine suvodio je izborni kolegij za postdiplomske studente jednog od prestižnih sveučilišta u svijetu ETH u Zürichu (Švicarski tehnološki institut). Držao je predavanja i radionice na teme razvoja znanstvene komunikacije kao alata za mirno rješavanje sukoba po sveučilištima diljem svijeta kao što su Beijing University, Kina, VU Amsterdam University, Nizozemska, UCLA, Kalifornija, USA i St. Mary's University Adis Abeba, Etiopija. Predavač je na SISSA Masterclas znanstvene komunikacije u Trstu, Italija. Surađuje s Mrežom znanstvenih muzeja i centara u Beču, Austrija na edukaciji metodičara STEM nastave. U suradnji s CARNetom (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) radi na razvoju i izvedbi edukacija i treninga za STEM nastavnike o inovativnim metodama poučavanja te implementaciji znanstveno-istraživačkog procesa u nastavi. Aktivno je uključen kao trener mentora u sklopu Ljetne tvornice znanosti od njezinih početaka 2007.g. Urednik je i voditelj popularno znanstvene radijske emisije Znanost na eteru na Radio Studentu. Rođen je u Sarajevu ali će za sebe često reći kako je stanovnik planeta Zemlje.

Andrea Pandurović Ugrin
CARNET - Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Croatia
Andrea Pandurović Ugrin je Specijalistica u CARNET-ovom uredu za administraciju i vođenje EU projekata. Ima bogato iskustvo u radu s korisnicima, grupama te vođenju i osmišljavanju edukacija kao i facilitaciji. U CARNET-u je uključena u provedbu e-Škole projekta kroz aktivnosti praćenja i izvještavanja o nastalim troškovima, aktivnostima provedbe projekta te je dio tima za upravljanje kvalitetom. Uz navedeno radi na aktivnostima vezanim uz Scientix projekt, koji obrađuje teme popularizacije znanosti i STEM područja, te sudjeluje u aktivnostima Erasmus+ programa kroz osmišljavanje, pisanje i podršku u provođenju Erasmus+ projekata.

Tomislav Rožić
CARNET - Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Croatia
Tomislav Rožić je sveučilišni prvostupnik kroatistike pred krajem studija. Zaposlen je u službi Centri potpore gdje radi kao koordinator upisa u srednju školu. Osim rada na upisima, Tomislav koordinira i Erasmus+ projekt "DOTS... Development of transversal skills in STEM". Radom na projektu e-Upisi sudjeluje u planiranju i izradi novog nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC