Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
797KB

Kreativnim programiranjem do praga digitalne budućnosti književnosti

Elektronička književnost je žanr književnog teksta kojeg odlikuje uvjetovanost nastanka u digitalnom okruženju. Implementirajući učenje osnova programiranja u programskom jeziku Python sa ekspresivnom mogućnošću računalno generiranog teksta elektroničke književnosti na kreativan se način spaja programiranje i učenje kako o gramatici tako i o stvaranju fiktivnog teksta. S obzirom na uzrast učenika, prilagođava se očekivanim ishodima znanja iz predmeta informatike i hrvatski jezik te kreativno se istražuje estetska vrijednost takvog tipa književne kreativnosti.

Aktivnosti su rađene iz perspektive školskog knjižničara sa predznanjem osnovnog programiranja u jeziku Python. Naglasak je bio na praktični način predstaviti književnost na digitalnom mediju i potencijale računalno generiranog teksta koji nudi interakciju s čitateljem u usporedbi s književnošću s tiskanog medija. Predstavit će se i predviđeno predznanje koje je potrebno predmetnim nastavnicima informatike i hrvatskoga jezika, te naravno potencijalne prepreke i problemi pri izvođenju takvih radionica.

Kroz takve radionice s učenicima nudi se mogućnost za interaktivnost između školskih predmeta informatika i hrvatski jezik; naglasak se stavlja i na rad stručnog suradnika knjižničara u proširenju njegovih odgojno-obrazovnih aktivnosti u području razvijanja učenikovih znanja o novim medijima te korištenju informacijske tehnologije, kao i unaprjeđenje i moderniziranje kulturno-umjetničkog programa školske knjižnice u smjeru učenja o književnosti i umjetnosti na novim medijima. Knjižnici se nudi prostor za stvaranje virtualne baze takvih radova, a ujedno se na većoj skali dodiruje područje digitalne humanistike i učenje o kulturnom nasljeđu digitalne kulture, a naposljetku i međusobni utjecaj umjetne inteligencije na nju i obrnuto.

Autor(i):

Maja Hoić
Gimnazija Nova Gradiška
Croatia
Rođena 1993. godine, diplomirala komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Doktorandica informacijskih znanosti na studiju Medija i komunikacije s usmjerenjem prema digitalnoj humanistici, elektroničkoj književnosti i kreativnim programiranjem te suodnosom toga s umjetnom inteligencijom. Stručna suradnica knjižničarka - pripravnica u Gimnaziji Nova Gradiška.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC