Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
7.2MB

Tko čita, ne skita – Flipgridom do čitanja i razumijevanja

Ispitivanjem brzine čitanja uočeno je da sve veći broj učenika ima poteškoće s čitanjem. S tim je usko povezano i razumijevanje pročitanog teksta. Čitanje kao vještina i razumijevanje pročitanog osnova je gotovo svih obrazovnih problema i predstavlja prvi korak u uspjehu u svim područjima. Projekti poticanja čitanja provode se od nižih razreda osnovne škole pa nadalje. U situaciji neočekivanih izmjena A, B i C modela nastave projekti poticanja čitanja nastavili su se provoditi. Uspješna prilagodba online okruženju ovisila je o odabiru pravog web alata. Za naše projekte poticanja i uvježbavanja čitanja korišten je web alat Flipgrid. Flipgrid je besplatan, jednostavan za uporabu i samostalno ga mogu koristiti i mlađi učenici. Potrebno je računalo, tablet ili pametni telefon s instaliranom aplikacijom, a može se koristiti i online. Nakon što učitelj odredi temu i pošalje poveznicu, učenici putem e-maila ili korisničkog imena pristupaju platformi i rješavaju zadatak snimanjem videa. Učenici mogu sami uređivati video, dodavati sličice, emojije, mijenjati pozadine, dijeliti ekran ili čak u potpunosti sakriti svoje lice. U postavkama učitelj određuje tko ima pristup videu i osigurava privatnost snimki. Pokazat ćemo niz primjera iz engleskog jezika i školske knjižnice u kojima su uz Flipgrid učenici uvježbavali čitati, prepričavati i odgovarati na pitanja ili dijeljenjem ekrana prezentirali svoj rad od kuće prateći ppt na zadanu temu. No primjena Flipgrida ne staje tu. U svakom nastavnom predmetu u kojem postoji usmeno odgovaranje, gdje se traži učeničko razmišljanje i zaključivanje, rasprava ili razmjena ideja, može se naći mjesto za Flipgrid.

Autor(i):

Blanka Špeglić
OŠ "Vladimir Nazor" Pisarovina
Croatia
Blanka Špeglić je učiteljica razredne nastave i stručna suradnica školska knjižničarka mentorica. Kao učiteljica matematike radila je u OŠ “Vladimir Nazor” Pisarovina, a zatim nastavila profesionalni put u istoj školi kao stručna suradnica. Osmišljavanjem školskih projekata ili uključivanjem u različite druge projekte kontinuirano radi na poticanju čitanja i razvoju čitalačke te informacijske pismenosti. U radu često koristi IKT alate te poučava učenike osnovama programiranja sudjelovanjem u Croatian Makers ligi. Ambasadorica je za Wakelet i Flipgrid web alate. Aktivno se uključuje u eTwinning projekte, član je školskog Erasmus+ tima te MIE Expert zajednice u 2021. godini. Svoje primjere prakse često dijeli na županijskom aktivu ili stručnim aktivima u školi.

Maja Knez Vranić
OŠ "Vladimir Nazor" Pisarovina
Croatia
Maja Knez Vranić je učiteljica razredne nastave i engleski jezik. Profesionalni put od samog početka joj je na mjestu učiteljice engleskog jezika u osnovnoj školi - OŠ Grabrik Karlovac; OŠ “Anun Klasinc”, Lasinja; OŠ “Vladimir Nazor” Pisarovina,gdje i sada radi. Često u nastavi koristi nove tehnologije kako bi nastava današnjim generacijama bila zanimljivija i u trendu. Ambasadorica je za Nearpod,Edpuzzle, Wakelet, Flipgrid, BookCrator, Genially i Kahoot alate te MIE expert zadnje dvije godine. Drži predavanja i radionice o korištenju alata u nastavi na ŽSV - u učitelja engleskog jezika Karlovačke županije te školskim aktivima. Aktivna je sudionica eTwinning platforme. Zadnjih nekoliko godina učenike uključuje u projekte u svrhu usavršavanja jezičnih vještina važnih za komunikaciju sa vršnjacima iz cijele Europe. Dobitnica nacionalnih i europskih oznaka kvalitete. Članica je školskog Erasmus tima te će u srpnju ove godine sudjelovati na K1 mobilnosti za učitelje.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC