Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
5.9MB

Raspberry Pi u nastavi

U izlaganju će se demonstrirati primjeri korištenja Raspberry Pi računala u redovnoj nastavi stručnih predmeta iz područja računalstva, u projektnom radu s učenicima te u izvannastavnim aktivnostima. Prikazat će se prednosti i nedostatci korištenja Raspberry Pi računala u radu te primjeri učeničkih radova i raznih školskih projekata koji se provode u našoj školi u kojima se koristi Raspberry Pi. Demonstrirat ćemo i praktikum računalstva, pilot učionicu u kojoj umjesto klasičnih računala koristimo Raspberry Pi kao radne stanice za učenike. Ista Raspberry Pi računala se istovremeno koriste i kao nadzorni sustav za 3D printere te su na njima pokrenuti web i MySql serveri, a jedna radna stanica funkcionira i kao MQTT broker za potrebe razvijanja IoT sustava prilikom projektnog rada ili izvannastavnih aktivnosti. Također će de prikazati izrada projekta koji koristi Raspberry Pi za potrebe praćenja rasta algi kroz određeno vrijeme, kao tehnološke podrške drugim projektu iz područja biologije te projekt koji su učenici izradili u suradnji s učenicima iz Australije na svjetskoj robotičkoj olimpijadi.

Autor(i):

Lovro Šverko
Srednja škola Zvane Črnje Rovinj
Croatia
Lovro Šverko je kao mentor učenicima Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka vodio izvannastavne grupe učenika Pozitron - mladi programeri (robotika, automatizacija), Školski HelpDesk - mladi sistemci i grupu 3D printanje te projekte Pametna kuća, Pametni grad i Generacija NEXT. Učenički radovi iz projekta Pametna kuća su osvojili drugo mjesto na Državnoj smotri učeničkih radova iz područja elektrotehnike i računalstva 2017. godine, a radovi iz projekta Pametni grad zlatnu medalju na Državnoj smotri inovatora 2018. godine i zlatnu medalju na Međunarodnoj smotri inovatora INOVA 2018. godine za rad Optimizacija odvoza otpada. Kao mentor učenicima Srednje škole Zvane Črnje vodi izvannastavne grupe Mladi programeri (robotika, automatika, programiranje) i 3D printanje i modeliranje te projekt Generacija NOW. Na strukovnom međužupanijskom natjecanju WorldSkills 2019 iz područja robotike, učenici iz grupe Mladi programeri su osvojili treće mjesto. Također, radi kao mentor u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan te volontira u Astronomskom društvu Višnjan gdje održava radionice i vodi projekte sa ostalim mentorima i sudionicima Znanstvenih kampovima mladih (YSC) s naglaskom na razvoj i inovacije u tehnologiji kao podršci znanstvenim istraživanjima.

Monika Marković
Srednja škola Zvane Črnje Rovinj
Croatia
Monika Marković, mag.educ.inf., profesorica je u Srednjoj školi Zvane Črnje Črnje Rovinj gdje predaje predmete vezane uz računalne mreže, upotrebu informacijske tehnologije te web dizajn i razvoj web rješenja. Sudjelovala je na natjecanjima iz informatike Infokup, Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar te je u implementaciji STEM područja u školski program u sklopu projekta „Napredno programiranje“ Zajednice tehničke kulture Pula.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC