Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
51.1MB

Meteorološka stanica

Projekt je nastao zbog potrebe da se prate promjene vremenskih uvjeta i sukladno tome vrše određene radnje. Meteorološka stanica (u daljnjem tekstu samo stanica) je napravljena od većinom recikliranog materijala, imajući na umu njenu energetsku učinkovitost u radu i neovisnost o električnoj mreži da bi se mogla postaviti na udaljene lokacije bez bojaznosti da će ostati bez struje. Mjerni instrumenti su kombinacija vlastito projektiranih elektroničkih instrumenata s recikliranim dijelovima iz raznih uređaja, te vlastito projektiranim na 3D printeru napravljenih dijelova i naravno nekoliko specifičnih dijelova koje ipak nismo mogli napraviti ni naći. Stanica koristi kao jezgru Arduino mikroupravljač za kontrolu svih instrumenata i očitanje svih relevantnih parametara za praćenje meteoroloških zbivanja. Parametri koje pratimo su temperatura, relativna vlažnost, tlak, brzina vjetra, smjer vjetra, razina padalina, izlazak sunca, zalazak sunca i sunčane sate. Podaci koje očitavamo se spremaju na memorijsku karticu ugrađenu u samu meteorološku stanicu, ali i moguće im je pristupiti putem bežične mreže računalom, odnosno pametnim telefonom. Stanica je energetski neovisna o naponskoj mreži. Ima vlastitu bateriju koja se puni solarnim ćelijama. Ćelije su stavljene na sustav za praćenje sunca, koji je također upravljan s istim mikroupravljačem, tako da ćelije uvijek budu pod optimalnim kutem prema suncu radi optimalne proizvodnje struje i skladištenja iste u bateriju. Interni baterijski sustav je 6V tako da je moguće dodavati nove module za proširenje kapaciteta i/ili proizvodnje. Projekt se povezuje s mnogo predmeta poput matematika, geografija, strojarske konstrukcije, računalstvo, fizika, obnovljivi izvori energije, mikroupravljači, senzorika, elektrotehnika, elektronika, te time ostavujemo potencijal kolektiva.

Autor(i):

Danijel Pobi
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Croatia
Rođen je 28.9.1984. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon završene matematičke gimnazije, upisuje studij računarstva na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje je i stekao titulu diplomiranog inženjera računarstva. Još tijekom studija radio je u nekoliko poduzeća u svojoj struci. Nakon završetka studija radio je u privatnom sektoru. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića počeo je raditi u rujnu 2015. godine kao nastavnik računalstva i elektrotehničke skupine predmeta. Istaknuo se u svom području, te često potiče učenike na kreativan rad i da razmišljaju van okvira. Uvijek voljan pomoći kolegama. Kritičan, realan i tip osobe koju se voli ili mrzi. Uvijek spreman na suradnju s svim profesorima i učenicima, te se istaknuo na nekoliko projekata. Često surađuje s kolegama iz strojarstva, matematike, fizike i arhitekture. Istaknuo se u radu na mnogobrojnim projektima otkako je počeo raditi u školi. Njegova matična škola je u projektu e-škole, pa sudjeluje i u tim radionicama. Autor priručnika "Naučimo osnove 3D ispisa", materijala 3D ispisa i programiranja.

Mirna Stojanović
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Croatia
Rođena je 22.10. 1974. u Vinkovcima, gdje završava osnovnu i srednju školu. Studij matematike i fizike upisala na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a diplomirala na Odjelu za matematiku na području kvantne fizike. Prvo zaposlenje kao apsolvent dobiva u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, kao nastavnik matematike gdje sa učenicima ostvaruje zapažene rezultate. Nakon toga prelazi u Tehničku školu Ruđera Boškovića gdje radi i danas kao nastavnik mentor nastavnog predmeta matematika. Godinama surađuje sa ncvvo na ocjenjivanju državnih matura, te u radu različitih stručnih radnih skupina. Prije nekoliko godina sudjelovala je u radu stručne radne skupine za ocjenjivanje kvalitete udžbenika, područje fizika. Sudjeluje i na Proljetnim školama fizike gdje sa svojim učenicima iskazuje kreativnost i ljubav prema svom poslu. Uvijek je spremna na suradnju, što uredno pokazala na projektima sa kolegama sa područja računarstva i strojarstva. Njezina matična škola je u projektu e- škola, tako da uz sve obveze na poslu sudjeluje i u brojnim edukacijama.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC