Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pptx
25.3MB

ZiP škola - zelena i pametna škola u srcu Zagorja

OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički već desetak godina kontinuirano integrira i prožima suvremena ekološka promišljanje i tehnološka rješenja s ciljem postizanja samoodrživosti. Što i kako radimo? Nagrade na EU natječaju i nacionalnom natječaju za uštedu energije škola je iskoristila za postavljanje LED rasvjete koja se uključuje aktivacijom senzora pokreta ili svjetla te se sprečava nepotreban gubitak energije i svjetlosno onečišćenje. Kišnica s krova se deponira u podzemni spremnik te se za vrijeme nastavne godine koristi za ispiranje učeničkih toaleta, a tijekom praznika za zalijevanje školskog vrta. Kombinirana mini fotonaponska i vjetroelektrana prikuplja energiju sunca i vjetra te je deponira u bateriju, a učenici je koriste za punjenje mobitela i tableta prije i poslije nastave dok se ostatak energije koristi za osvjetljavanje prilaza školi. Na školskom vrtu postavljena je digitalna meteorološka postaja koja prikuplja podatke o temperaturi, oborinama, vjetru i tlaku... koji se zainteresiranim korisnicima diseminiraju u realnom vremenu putem interneta (https://pljusak.com/m/mobile.php?stanica=brestovec) ili putem lokalnih radio postaja. Pripadajuća aplikacija za korištenje meteo-postaje omogućuje i generiranje kratkoročne i dugoročne prognoze vremena. Bio-otpad (ostaci biljaka i hrane) se kompostiraju u školskom vrtu. Škola je blizu dostizanja zero waste standarda (bez otpada). Edukacija učenika i djelatnika se provodi kontinuirano u okviru Školskog kurikuluma, a uključuje se i lokalna zajednica, te se izvještava javnost kroz objavu u lokalnim, reginalnim i nacionalnim medijima i vlastitu produkciju programa na školskom internetskom Radiju Srce Zagorja (https://srcezagorja.caster.fm/) ili školskom YouTube kanalu TV Srce Zagorja (https://www.youtube.com/channel/UCJbQB8z9b0nCeMzxTesuGgA). Do kraja godine trebale bi biti postavljene i zelene i pametne školske autobusne stanice.

Autor(i):

Zdenko Kobeščak
OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički
Croatia
Zdenko Kobeščak je ravnatelj OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. U zvanju je ravnatelja-mentora kao i certificiranog međunarodnog master trainer-a za ravnatelje, imenovanog od strane British Council-a. Član je Programskog odbora CARNeta te je za svoj rad i kao ravnatelj škole dobio više nagrada i priznanja od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske obrtničke komore, časopisa BUG i ostalih.

Karlo Kobeščak
Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb
Croatia
Karlo Kobeščak je prvostupnik FER-a iz Zagreba i bavi se sustavima za elektrifikaciju prijevoznih sredstava. Angažiran je u juniorskoj Alumni OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički te u Udruzi za promicanje aktivizma djece i mladeži - Angeljeki. Dobitnik je 2. nagrade na natjecanju SUPEUS - Case Study 2020 - na radionici elektrotehnike s temom: Geotermalne elektrane – iz zemlje do čiste energije.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC