Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pdf
2.0MB

Chatbot, prevedi: Koliko imam godina?

U uvodu radionice upoznat ćemo polaznike s nekoliko popularnih chatbotova (E.L.I.Z.A., Thing Translator, Quick Draw!,...). Da bismo oponašali AI, koristit ćemo funkciju programa Scratch kako bismo pronašli nasumične fraze na koje se daje „pametan“ odgovor. Aktivnost koju će polaznici odraditi koristeći Scratch 3.0 i blokove "Tekst u govor" i "Prevedi" je istraživanje blokova pretvaranjem teksta u govor i prevoditi ih na različite jezike koristeći proširenje. Planiranu aktivnost proširit ćemo jednostavnim zadacima kao što su izmjena jezika, promjena likova i pozadine. Pokazat ćemo im mogućost izrade chatbota za razgovor s posjetiteljem iz inozemstva. Polaznici će dobiti gotovo rješenje ovog programa, a svaki korak bit će im objašnjen. Prva aktivnost drugog dijela radionice jest preuzimanje proširenja na mBlock 5 pomoću kojeg će biti prikupljena slika s fotoaparata (bit će dovoljno na par sekunda uključiti kameru kako bi sustav fotografirao polaznika) zahvaljujući modulu za strojno učenje umjetne inteligencije. Ta će slika biti obrađene u pozadini samog programa, što će biti proces strojnog učenja. Nakon završetka učenja započet ćemo kodiranje jednostavnim blokovima u nekoliko linija koda. Nakon kodiranja dobit ćemo odgovor na pitanje koliko imamo godina. Aktivnost ćemo proširiti dodatnim kodom kako bismo dobili odgovor koje boje osoba sa fotografije ima kosu, je li sretna ili tužna, te radi li se o muškarcu ili ženi. Kao dodatnu aktivnost umetnut ćemo kod koji će svirati zvuk ako je odgovor točan, te će ponoviti program i dati novi odgovor ako je prvi odgovor netočan.

Autor(i):

Valentina Blašković
Prva osnovna škola Ogulin
Croatia
Valentina Blašković, rođena 4. veljače 1987. u Ogulinu. Diplomirala je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s modulom Informatika. Trenutno radi kao učiteljica Informatike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin. Završila je početnu edukaciju i dodatne online edukacije mentora uključenih u projekt Croatian Makers Lige, te aktivno sudjeluje u natjecanjima. Završila je početnu i naprednu edukaciju za mentore projekta BBC micro:bit STEM revolucije i ProMikro, te na satovima informatike svakodnevno koristi micro:bitove. Uključila je školu u projekt Internet of Things, te završila osnovnu i naprednu edukaciju za njih. Potpredsjednica i voditeljica je programa i radionica Robotike u Društvu pedagoga tehničke kulture Ogulin. Radila je kao član povjerenstva za prosudbu udžbenika i radnih bilježnice za predmet Informatika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Dobitnica je nagrade od strane Ministarstva za najbolji

digitalni obrazovni sadržaj, među 100 izabranih u prosincu 2018., te je dobitnica nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019.godine i 2019./2020. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu, te je snimala videolekcije – Škola za život – za 2.razred osnovne škole od ožujka do lipnja 2020, te u projektu i-nastava Ministarstva za učenike razredne nastave u školskoj godini 2020./2021.

Kristina Slišurić
OŠ „Matija Gubec“ Cernik
Croatia
Kristina Slišurić, rođena 20. prosinca 1978. Varaždin. Diplomirala 2001. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, stekla zvanje dipl. informatičara. 2002./2003. položila kolegije pedagoško-psihološkog obrazovanja na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu. Stručni ispit za zanimanje profesora informatike položila u Zagrebu 2003. Dobitnica Rektorove nagrade 2002. godine. Radi kao učiteljica informatike u OŠ „Matija Gubec“ Cernik. U eksperimentalnom programu Škola za život koordinator je provođenja programa. Od 2004. uređuje školsku mrežnu stranicu koja na natjecanjima postiže značajne rezultate (CARNetov Webfestival 2008. – prvo mjesto, „Skockajte web“ 2009. treće mjesto, „Skockajte web“ 2010. osmo mjesto,  „Skockajte Web“ 2011. – troje najboljih, „Skockajte web“ 2012. – Klub najskockanijih, Enter TOP 5 2005./2006. 1. mjesto, Enter TOP 5 2008./2009. 3 mjesto). Niz godina mentor je učenicima na Državnoj razini natjecanja Infokup. Urednica je monografije „250 godina školstva u Cerniku – 150 godina svjetovnog školstva“ izdane 2010. Radi kao član radne skupine za informatiku za provedbu cjelovite kurikularne reforme. U listopadu 2019. promovirana u zvanje učitelja mentora. Dobitnica je nagrade Ministarstva za najbolji DOS u prosincu 2018., nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019. i 2019./2020. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma, od kojih je jedna preporuka javno predstavljena na konferenciji za novinare pri MZO. Snimala videolekcije – Škola za život od ožujka do lipnja 2020., te u projektu i-nastava Ministarstva u školskoj godini 2020./2021. Volonterski uključena u rad Organizacijskog odbora za međunarodno natjecanje Dabar. Objavljuje digitalne obrazovne sadržaje na Edutoriju, piše članke s primjerima dobre prakse.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC