Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Zbornik radova - CARNET USERS CONFERENCE 2021, Nove prilike; ISBN 978-953-6802-90-6 »
Prezentacija
View File
pptx
10.7MB

SQLite3 baza podataka i Python GUI u Replit online okruženju

Programski jezik Python omogućuje jednostavno korištenje modula tkinter za rad s grafičkim komponentama sučelja i modula SQLite3 za baratanje bazom podataka.

Tkinter predstavlja najčešće korišten modul za izradu grafičkog korisničkog sučelja (GUI) u jeziku Python, a SQLite3 je trenutačno vjerojatno najčešće korišten sustav za upravljanje bazama podataka. SQLite3 se koristi na svim uređajima baziranim na operativnim sustavima Android, iOS, MAC, Windows 10 i mnogim drugima i pretpostavlja se kako postoji više od trilijuna aktivnih baza podataka pogonjenih SQLite3 sustavom.

Python kao jezik dobro je poznat u hrvatskom školskom sustavu iako je u Hrvatskoj nepravedno zapostavljen što se tiče profesionalnog razvoja.

Problem s nastavom informatike održavanom na daljinu je postavljanje okruženja za razvoj softvera (IDE) na učeničkim računalima korištenim kod kuće.

Jednostavno rješenje ovog problema možemo naći u online IDE sustavu Replit. Najveća je prednost sustava Replit što učenik ne mora instalirati nikakav alat na svom kućnom računalo za što su potrebna određene vještine kao i administratorska prava korisnika. Sustav omogućava kreiranje i korištenje SQLite3 baze podataka izravno „u oblaku“, a također sustav u online načinu rada emulira izgled i funkcionalnost Tkinter GUI aplikacije. Napisani kod u potpunosti je kompatibilan sa standardnim Python razvojnim okruženjem (npr. Python IDLE) pa ga učenik može preuzeti na svoje računalo i izvršavati kao Python Tkinter GUI aplikaciju s karakterističnim prozorom aplikacije.

Ove tri tehnologije zajedno omogućuju razvoj suvremenih softverskih komponenti koje su istovremeno dovoljno jednostavne da se mogu obraditi u školskom okruženju i kao takvi već se nalaze u nekim srednjoškolskim udžbenicima iz informatike.

Davorin Grabar
Druga gimnazija Varaždin
Croatia

Bojan Bembić
Medicinska škola Varaždin
Croatia

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC