Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Zbornik radova - CARNET USERS CONFERENCE 2021, Nove prilike; ISBN 978-953-6802-90-6 »
Prezentacija
View File
pdf
4.6MB

Zviždim svoju pjesmu – Project Based Learning u društvenim predmetima

Tijekom izlaganja pokazat ćemo konkretan primjer korištenja PBL metode (Project Based Learning) u nastavi društvenih predmeta (engleski jezik, sociologija, povijest i likovna umjetnost) te objasniti sve faze provođenja takve aktivnosti.

Kako bi pojedinac bio društveno koristan i odgovoran, prije svega mora biti aktivan. Zbog toga smo u školi proveli projekt pod nazivom „Zviždim svoju pjesmu“ koji je bio aluzija na fenomen zviždača u društvu te je jedan od temeljnih ciljeva bio potaknuti učenike na pragu punoljetnosti (3. razred srednje škole) na veću angažiranost, kao i ukazati na važnost pojedinca u društvu.

Učenici se često teško mogu odvažiti na javno izražavanje svojih stavova te smo ih raznim aktivnostima učili kako oblikovati svoje ideje i javno ih iznijeti. Ovakvim načinom rada učenici su se povezali u timove te istraživanjem dali prijedloge za rješavanje jednog društvenog problema po vlastitom izboru. Zaključili smo da kao pojedinci možemo utjecati na rješavanje društvenih problema s kojima se susrećemo, a to nam je pokazala evaluacija i javno predstavljanje projekata.

Tijekom dva mjeseca kroz navedene predmete izmjenjivale su se razne aktivnosti. Među ostalim, to su brainstorming, kreiranje anketa i analiza, istraživački rad, kritičko promišljanje, razvijanje kreativnosti i inovativnosti, izrada i dijeljenje digitalnih sadržaja putem raznih alata. PBL se pokazao kao izvrsna metoda nastave koja se lako prilagođava in class i online modelu, a učenici ju uvijek s oduševljenjem prihvaćaju.

Sanja Špoljarić
Srednja škola Marka Marulića Slatina
Croatia

Darko Špoljarić
Srednja škola Marka Marulića Slatina
Croatia

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC