Skip to main content
23. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2021

Full Program »
Prezentacija
View File
pdf
2.1MB

Knjigolov - potaknimo ih na čitanje na nov način

Imajući na umu da je Vlada RH na prijedlog Ministarstva kulture i medija odlučila 2021.godinu proglasiti Godinom čitanja važnost poticanja čitanja u svim uzrastima je neupitna. Kako to učiniti na učenicima zabavan i pristupačan način? Kako potaknuti čitanje općenito, posebno lektirnih djela da kod učenika postignemo čitanje iz užitka, a ne obaveze? Prijedlog: upotrebom metode knjigolova, koju ćemo predstaviti interaktivnim izlaganjem. Ovakvim načinom rada poticanje čitanja može biti primamljivo učenicima svih uzrasta: od predškolaca i učenika razredne nastave do srednjoškolaca i maturanata. Knjigolov je proveden u okviru školskog projekta Poticanja čitanja s učenicima 6.r., nakon toga preoblikovanjem metode proveden je s učenicima 3.razreda osnovne škole, a planira se i predstavljanje lokalnoj zajednici u suradnji s Gradskom knjižnicom Ilok. Metoda se sastoji od rješavanja različitih zadataka koji učenike potiču na fizičko traganje za određenom knjigom, čitanja kraćih cjelovitih djela ili odabranih ulomaka te rješavanja konkretnih zadataka temeljenih na pročitanom sadržaju. Dolaskom do rješenja zadatka učenici otkrivaju dio cjelovite slagalice, a otkrivanjem svih dijelova dolaze do konačnog cilja. Dijelovi metode temelje se na principu rada escape rooma: rješavanje zagonetki, čitanje skrivenih poruka napisanih nevidljivom tintom, dešifriranje poruka, primjena Cezarove šifre i Morseovog koda, otključavanje lokota samo su neki dijelovi knjigolova. Tijekom rada prezentirat ćemo i digitalne alate korištene u radu: Snote, QR code Monkey, Genial.ly, iFake Tex Messages, Movie text scroller, te rezultate ankete provedene među sudionicama po završetku knjigolova izrađene u MS Office formsu. Za vrijeme prezentacije za nazočne posjetitelje organizirat će se konkretna prezentacija metode kroz knjigolov primjeren odraslim polaznicima.

Autor(i):

Adrijana Leko
OŠ Satnica Đakovačka, Satnica Đakovačka
Croatia
Diplomirana učiteljica razredne nastave u zvanju savjetnika i strastvena korisnica digitalnih alata u nastavi. Trenutno radi kao učiteljica razredne nastave u OŠ Satnica Đakovačka. Kroz dugogodišnje radno iskustvo ističe obavljanje poslova administratora resursa, uređivanje školske web stranice i glavne i odgovorne urednice školskog lista “Školski svitak” OŠ dr. F. Tuđman, Šarengrad za kojeg je osmišljavala i grafički dizajn. Dvadeset dvije godine radnog iskustva u radu s učenicima. Završila CARNet-ovu E-learning akademiju smjer Tutoring i Course design. Piše stručne članke u kojima objavljuje praktične prikaze iz svakodnevne nastave. Radila je i kao vanjska suradnica u edukacijama učitelja na pilot projektu e-Škole. Jedna od autorica DOS-ova na platformi IZZI. Izrađuje vlastite digitalne obrazovne sadržaje koje rado dijeli s učiteljima praktičarima te tako potiče kulturu dijeljenja pazeći na intelektualno vlasništvo i autorska prava.

Marija Purgar
Osnovna škola Grigor Vitez, Osijek
Croatia
Marija Purgar je profesorica hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka. Radi kao školska suradnica knjižničarka u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ u Osijeku. Do sada je sudjelovala i izlagala na nekoliko državnih i međunarodnih skupova iz područja informacijskih znanosti. Intenzivno radi na pozicioniranju školske knjižnice kao uglednog partnera u profesionalnom i stručnom okruženju. Njezin istraživački interesi usredotočeni su na primjenu novih tehnologija u odgojno-obrazovnim procesima, poticanju čitanja i informacijskoj pismenosti.

 

 

 

Privacy Policy

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC